☏ Blog Idol ☎

Gagal Sekali Tidak Bermakna Gagal Buat Selama-Lamanya

GUYS!!!


GAGAL SEKALI BUKAN GAGAL SELAMANYA!!!


KAWAN-KAWAN >>>>>>>>> KEGAGALAN ADALAH SATU PELAJARAN....


  • Setiap kegagalan yang kita alami adalah satu pelajaran yang sangat berguna untuk kita perbaiki kegagalan kita itu.Kawan-kawan jangan sesekali berputus asa sekiranya mengalami kegagalan.Ramai orang yang berjaya pada hari ini sebenarnya terdiri daripada mereka yang pernah mengalami kegagalan dalam hidupnya.

           KAWAN-KAWAN >>>>>>>>> TANAMKAN SEMANGAT DALAM DIRI....
  • Sekiranya kawan-kawan ingin melakukan sesuatu dalam hidup , kawan-kawan hendaklah menanam semangat dalam diri seperti "Saya tidak mahu gagal.Saya akan pastikan perkara yang saya lakukan ini akan mendapat kejayaan".Cuba terap dan sematkan kata-kata semangat ini dalam diri kawan-kawan.
          KAWAN-KAWAN >>>>>>>>> RENUNGI SETIAP KEGAGALAN ITU....
  • Setiap kegagalan yang berlaku pasti ada sebabnya.Sebagai contoh , sekiranya kawan-kawan gagal mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan , cuba kawan-kawan renungi apkah punca kegagalan tersebut?Mungkin kawan-kawan kurang membaca dan membuat latihan.Mungkin juga kawan-kawan tersalah menjawab kehendak soalan.Pastikan selepas ini kawan-kawan tidak membuat sebarang kesalahan dan kesilapan lagi.
          KAWAN-KAWAN >>>>>>>>> KEGAGALAN ADALAH PENGALAMAN KEHIDUPAN.

  • Kawan-kawan hendaklah ingat bahawa kegagalan menjadikan seseorang itu lebih matang dan memberi pengalaman yang beharga dalam kehidupan mereka.Pengalaman tersebut boleh dijadikan iktibar dan kawan-kawan boleh berkongsi dengan rakan-rakan supaya mereka turut mempelajari pengalaman kegagalan tersebut.



Video Negeri 'Gangnam Style'


Today ,Fq nak share dengan readers video gangam style yang FQ tengok di youtube.Selamat menonton!!!


Kalau siapa yang nak tengok original dia  >>>ORIGINAL GANGNAM STYLE


Exam and me!:Dugdap-dugdap....

                              

I come back guys!Hari ni FQ kembali dengan topik baru dalam bahasa melayu.Hmmm rasanya dah lama jugakkan FQ tak update topik dalam bahasa melayu.Habis saja UPSR hati FQ masih lagi dugdap-dugdap.Hati ke bukan jantung?Hmmm apa-apa jelah .Nak tau kenapa?Sebabnya FQ takut nanti keputusan yang bakal keluar tu teruk.FQ sendiri pon tak tau kenapa FQ harus takut sepatutnya FQ harus yakin yang keputusan tu nanti adalah keputusan yang paling membanggakan.Mungkin sebab takut kena marah dengan ayah FQ kut.Maklumlah abang-abang FQ semuanya bijak pandai so,ayah FQ mestilah nak FQ ikut jejak langkah diorang.Harap-harap apa yang FQ impikan selama ini bakal menjadi kenyataan.

New Hobby

Hahaha I come back guys.But now I would not talk about love , I would talk about my new hobby.What hobby that I am talking about is sewing.Actually I had know sewing for a long time ago but I have a habit that make me lazy to sewing.I am not too good in sewing but sew "Batu Seremban" I knowlah.I inherit(mewarisi) my mother talent namelly(iaitu) do not good in sewing.HA HA HA... It's okay I do not know how to sewing so, when I big I could not be a tailor.You all must want to know how to make "Batu Seremban" right?This is the step:

FIRST==>You need to know how to make "Jahitan Sembat"
SECOND==>You need to cut a piece of cloth that the area is between 10cmx2cm.(more bigger more good)
THIRD==>Sew the cloth that you have cut and leave a space to put the rice or green bean
FOURTH==>Put the rice or green bean into the cloth that you have sew
FIVE==>Sew the space left but before that you changed the shape of the batu seremban from rectangle into triangle.

Finish!!!

Making this is a little bit hard but if you keep asking your friend on how to make "Batu Seremban"you will did it.

Love Is Blind?Is It TRUE or NOT

Guys ,Today I want to share something with you all  about love again.I want to apologise if I always write about love because ........ Okay let's come back to our main story , "Love Is Blind?Is It TRUE or NOT".Actually both choice has it truth.Almost half of people in the world said that love is not blind but for me I think love is blind.Now I am wrong because I did not have many proof (bukti) to support my statement if compared with proof that had enough power to beat me.


I SAID IT IS TRUE BECAUSE......
  • MANY COUPLES: DISOBEY THEIR PARENTS
  • MANY COUPLES: SKIP THEIR EDUCATION
  • MANY COUPLES: EASY TO BREAK-UP
  • MANY COUPLES: .......
  • MANY COUPLES: .......

I SAID IT IS NOT BECAUSE......

  • MANY COUPLES:USE THIS CHANCE TO STUDY
  • MANY COUPLES:SUCSESS IN LOVE
  • MANY COUPLES:WORK TOGETHER IN TO DO SOMETHING
  • MANY COUPLES:NEVER GIVE UP BECAUSE THEY GIVE STRENGTH TO EACH OTHER
  • MANY COUPLES:CAN LEARN TO BE ALWAYS PATIENTS WITHTRIALS AND TRIBULATIONS(DUGAAN DAN CABARAN)





How To Choose A Good Woman For Couples


I come back guys.This time I want to share you all about how to choose a good woman for couples.The steps on how to choose your couples is same as my old post but difference is only the characteristics of the woman you want to choose .>>>CLICK HERE<<< if you want to see the post.Below is the characteristics of woman that you should know:

  • She can do housework
  • Respect you as a husband
  • Ready to be your wife
  • Respect your parents
  • Ready to have a child
This is only just a few if you want to know more you can search in the internet.Before I leave this blog,I hope you enjoy read this and  please left your feedback at my comment(in facebook)

How To Choose A Good Man For Couples


Guys.Today I want to share with you all about how to choose a good man for couples.Okay, first you need to find a few man to state his character.Second,you need to know him well to identify his character.Third,you need read this to know if the man is suitable to be your partner .

"HANDSOME RIGHT,JUST KIDDING"
  • Respect your parents
  • Responsible
  • Can be a good husband for you
  • Have a good behaviour
  • Have a  good work to accomodate you
  • Enough religious knowledge (following to your religion)
Fourth,choose the man that have all the chateristics above.Five, make your choice either you want him or not.Easy Right!But this is only for someone who are not a choosey (memilih) women.


What Is The Effect Of Love?Is It Bad or Good...

.
Today,for the first time I am writing in english in this blog so,I want to share something with you all.I know that you understand the meaning of the topic above,"What is the effect of love?Is it bad or good".Actually if you ask me what I think of the effect of love,I would answer Bad .But in fact (kenyataan) most of people will say Good.Following the average 65% of people in love will break up and another 35% will happen otherwise (sebaliknya).A lot of reason I can make why people always break up.Some of them are:
  • The couples do not trust each other and always fight
  • The couples do not be honest
  • The couples is a playgirl or a playboy
  • The couples are still too young too love each other
  • The couples do not know the meaning of true love
And they were also many reason we can make for people who sucsess in love.Some of them are:

  • The couples trust and believe each other
  • The couples be honest
  • The couples are faithful to partner (setia pada pasangan)
  • The couples are already big to love each other
  • The couples are serious to being love each other
I know I am still too young to write about love but after I make research in the internet what I write now is the fact.I hope that people who read this will enjoy what I write.See you later guys. Byezz....

Alat-Alat Muzik Tradisional.

.

Hari ni FQ nak share dengan korang beberapa alat-alat muzik tradisional yang FQ kenal.Antaranya ialah:


Alat ini dipanggil sebagai Rebana.


Ini pula dipanggil sebagai Gambus.Gambus ini boleh dikatakan rupa parasnya persis Gitar namun ianya bukan.


Alat yang mempunyai dua pemukul ini dipanggil sebagai caklempong.Kalau FQ tidak salah alat ini berasal dari Negeri Sembilan.


Ini ialah Angklung.Tidak ramai sebenarnya yang tahu cara-cara mengendalikan angklung termaksuklah FQ.
HEHEHE....


Haaaa...alat ini sering digunakan dalam drama atau filem Sabah.Alat ini dikenali sebagai Sape.


Alat ini rasanya FQ tidak perlu memperkenalkanya lahi kot sebab alat ini terdapat di semua sekolah tetapi jikalau yang masih tidak tahu alat ini dipanggil sebagai Kompang.


Ini ialah Erhu .


Ini pula ialah Sompoton.Jikalau tidak salah kedua-dua(Erhu dan Sompoton)alat ini bukan berasal dari bangsa melayu tetapi bangsa Cina.


Ini sahajalah yang dapat FQ kongsikan .Semoga FQ dapat menulis lagi pada esok hari.Bye Guys....

10 anak haiwan tercomel !!!

semua.
Pagi tadi tension sekarang dah "cool" sikit balik dah.Hehehe.....
Okey malam ini FQ nak share 10 haiwan tercomel di DUNIA tau bukan di negara sahaja.
Haiwan Tersebut Ialah:


KITTEN CUTY


DUCKLING(sebenarnya takdalah comel mana)


HAMSTER


THE YOUNG OF RABBIT


I DO NOT KNOW WHAT ITS NAME



CUB


PANDA KIDDY


HEDGEHOG


FLYING SQUIRRELS


SUGAR GLIDER






Tension Gila.....

.
Hisshh baru je FQ nak restkan kepala hotak ni dah berserabut balik.Heyh peliklah manusia zaman sekarang ni ,sepatutnya lelaki akan suka pada seorang perempuan yang sopan-santun dan lemah lembut dan yang reti layan lelaki.TETAPI ..............FQ tak tahulah kalau dunia ni dah terbalik.Ni ada pulak lagi seorang yang minta couple kat FQ tak tahulah kenapa.Nak kat dia tu sewel tak jugak nak kata dia tu baik sangat pon tak jugak.HMMMM..FQ ada tanya kawan FQ kenapa masih ada orang yang suka FQ walaupun FQ ni spesies perempuan yang jarang dijumpai?Kawan FQ kata perangai FQ ni unik sebab tu lelaki sekarang ni dia suka pada orang yang perangai macam FQ.Huh unik lah sangat perangai FQ ni.FQ kata tak ada yang uniknya perangai FQ ni .Dia cakap itu kata kau kata orang lelaki...FQ sekarang cuma ada perasaan risau takut-takut nanti bila FQ tetap tak terima dia nanti dia akan cari jalan yang akan menyusahkan FQ.Harap-harap kawan FQ yang sorang ni boleh tolong selesaikan masalah FQ.Kawan-kawan semua tolonglah doakan supaya semuanya berjalan dengan lancar.Amin.......

Continues.....

.
Today FQ nak share dengan ko rang tentang kejadian yang berlaku after cerita FQ Cantik Ke?tu.Okay actually ade seorang mamat ni(nama dirahsiakan) suka FQ seperti yang diceritakan tulah.Dia selalu hantar seorang perempuan untur hantar mesej dia.Macam-macam lah mesej die tapi FQ tak nak dedahkan mesej tu kesian dia (jgn fikir double meaning pulak).Nak tahu tak berapa orang die "send" untuk minta persetujuan FQ.??Haaa ...7 orang tau dia hantar dan kebanyakan mesej dia same je.Semenjak itu kita orang tak cakap langsung even tegur menegur sekalipun.Selepas beberapa hari kemudian....(iaitu hari ini)die hantar satu surat kepada FQ .Isi kandungan itu dirahsiakan cuma apa yang FQ boleh bagitau ialah dia mungkin dah sedar yang FQ masih mahu belajar dan tidak mahu bercinta.Mungkin dia pun dah fed-up(berserah je)dah nak minta FQ mempersetujui hubungan itu.Tapi tak mengapa kalau MAMAT tu baca post ni FQ cuma nak cakap"Berusahalah dahulu dalam pelajaran sebelum berusaha untuk mendapatkan cinta seseorang".

FQ Cantik Ke?

.
Pembaca semua dah taukan apa yang nak diceritakan oleh saya harini.Sebenarnya FQ nak tanya korang adakah FQ ni cantik?Sebenarnya waktu di sekolah,FQ ni boleh dikatakan kak yong lah jugak sebab kebanyakan orang di sekolah FQ asyik kena marah je ngan FQ walaupun die tak buat salah.Jadi sudah tentunya ramai yang tak suka FQ tetapi yang peliknya masih ada orang yang suka FQ.Sebenarnye FQ jadi kak yong supaya tiada orang yang suka FQ tapi lain pulak jadinya.Walaupun orang yang suka FQ tu takdelah ramai mana lagipun FQni bukanye HOT CHICKS pun but FQ still pelik.Hmmm tak salah diorang nak suka FQ tapi janganlah sampai nak mintak couple sebab kitakan masih belajar.SPM pun tak lepas nak bercinta sorrylah!Kalau orang lain nak bercinta FQ tak kisah tapi janganlah sesekali libatkan FQ okeyh.......

No Homework and No Tension

.
Dah lama jugakkan farrah tak update blogni.Ala kalau update pon siapelah yang nak baca.Blog ni kan buruk.Dah korang tak nak ajar macam mana nak jadikan blog ni cantik buruklah jadinye.Oklah jangan lari topik.Harini best gile sebab No Homework and No Tension.Kan tahun ni FQ(farrah qistina)ada UPSR so,harinilah hari pertama FQ bercuti lepas UPSR.Sebenarnya tension gile waktu jawab tuh dahlah soalan die pening kepala pastu susah pulak tu.Tapi Alhamdullilah FQ berjaya tangani semua tu.Lepastu korang semua mesti dah dengar kan pasal kesalahan kertas jawapan OMR tu(UJIAN APTITUD).FQ ingat sekolah FQ je yang kena rupa-rupanye satu malaysia kena.Nak tau kenapa ???Sebenarnye soalan 41 hingga soalan 61 ada pilihan jawapan E tetapi dalam kertas jawapan omr sampai D je.So,Maybe ada some mistake kat situ.Tapi takpelah asalkan dah lepas UPSR pon dah cukup.


BYE GUYS:FROM FQ.....