☏ Blog Idol ☎

TUTORIAL:Macam Mana Nak Buat Banner Tanpa Menggunakan Photoscape

Assalamualaikum , guys.Harini farrah nak share dengan korang tuto yang rasanya tak pernah lagi orang lain buat termasuklah sis lyssa.Farrah tahu pasti ramai dekat luar sana tu yang tak ada photoscape dan tak tahu macam mana nak buat banner tanpa menggunakan photoscape.Sebenarnya banyak cara yang ada bak kata orang bunga bukan sekuntum.Jom kita mulakan tutorial ini.Caranya sangat mudah hanya dua step.

FIRST : Korang singgah laman web ini dulu.
SECOND : Korang kena pilih size,background,text,border dan effects mengikut pilihan korang.
THIRD : Tekan Save.Korang scroll ke bawah dan akan jumpa button "Save The Banner" dan tunggu apa lagi tekan jelah button tu.
FOURTH :Okey sekarang cuma nak ambil code je kan.Sekarang korang kene tekan gambar yang ada tulis macam ni"Continue on free no hard feelings".Lepastu dia akan keluar code bersama banner.

Selamat Mencuba!!!Kalau tak jadi cakap je jangan diam.


TUTORIAL:Macam Mana Nak Tukar Background/Template

Assalamualaikum,guys.Harini farrah nak buta tutorial ringkas je okey sebab tak sempat.

FIRST : Go To Dashboard > Layout(Newer Blogger Interface) > Add A Gadget >HTML/javascript

SECOND : Copy code di bawah dan paste di HTML/javascript
<style>
body {
background-image: url('URL IMAGE');
background-attachment: fixed;
background-repeat: repeat;
}
</style>

THIRD : URL IMAGE tu korang tukarkan dengan url background.Kalau nak Klik Sini

Selamat Mencuba!!!

Doakan Kejayaan Saya

Assalamualaikum , guys.Hmmm.... rasa FQ dah lama jugakkan FQ tak menulis anyway FQ ingat nak tukar gelarang FQ tu kepada nama asal FQ iaitu farrah.Korang kena setuju okey dengan keputusan farrah kalau tak setuju lantak koranglah.Hehehehe.....Okey,let's go back to our original topic.Kalau siapa yang dah tahu umur farrah so sure diorang akan tahu yang tahun ini farrah ada mengambil UPSR bersamaanlah dengan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah.Minggu depan mungkinlah 6 haribulan kitaorang akan dapat slip peperiksaan kitaorang so I have a little bit afraid to wait for the results.Itulah sebabnya farrah buat entry ni,nak mintak korang doakan farrah supaya dapat 5A.Mak farrah kata dia ada rasa yang mungkin farrah dapat 5A dan boleh masuk asrama .Dari situlah keyakinan farrah sudah mula bertambah jadi untuk menambahkan keyakinan tu lagi farrah mohon sangat kepada korang semua(yang baca entry ni)dapat doakan farrah okey.Peace Yo !!!

Dunia Ini Dah Terbalik Ke?

Assalamualaikum guys.Harini FQ ada banyak masa nak menulis so, sekarang ni pagi-pagi buta FQ dah start ada hati nak menulis(#pagi buta lah sangat!).Kali ni FQ nak buat entry yang dah lama sangat bersawang dekat otak FQ ni.FQ tak tahulah nak cakap macam mana yelah korang bayangkan banyak perkara zaman zaman sekarang dah berubah.Dah tak macam dulu dah.FQ pun sebenarnya dilahirkan di zaman moden tapi FQ tak nak terlampau ikut trend tengoklah zaman dulu kalau seseorang tu pakai tudung mesti orang lain pelik dan pandang serong tapi sekarang ni kalau korang perhatikan betul-betul orang yang pakai tudung akan pandang serong pada orang yang tak pakai tudung.

Kadang-kadang mesti ada keluar cerita pelik-pelik kat akhbar.Biasanya akan keluar di Metro dan Berita Harian dekat bahagian global dan isu semasa.Kalau dekat isu semasa sure sangat keluar cerita bunuh-membunuh.First-first tu FQ seram jugaklah nak tengok tapi bila dah lama jadi bosan pulak.Dulu jarang ada kes bunuh-membunuh ni maybe dalam setahun pon 10 kali je.Yang isu global pulak hmmmm.... tak yah nak cerita sangatlah mesti keluar berita pelik-pelik contohnya ade kembar siam yang berkongsi jantung.Tapi yang tu takyah nak hairan sangatlah sebab itu memang dugaan bagi mak bapakkan.Ni hah cerita gempak punya ada kucing mata satu.Hmm tu baru gempak!



Tulah yang buat otak FQ bersawang.Asyik pikir dunia ni dah terbalikke?Ke nak kiamat?Korang tolonglah jawab yerkkk...


TUTORIAL:3 in 1 Tutorial

Assalamualaikum , guys.Actually FQ tengah lapar ni tapi semata-mata untuk blog FQ yang tercinta ni FQ tetap nak buat tutorial.Bukanya satu sampai 3 sekali HAMBIK KO!!!Okey mesti korang tertanya-tanyakan tuto apa yang FQ nak buat sekarang ni eh?Tutorial yang FQ nak buat tu adalah .......
:E Macam Mana Nak Buat Kotak Blockquote + Border
:EMacam Mana Nak Buat 2 Cursor Dalam Satu Masa
:E Macam Mana Nak Letak "Alert Message"

Okey , guys let's we started our mission!
kaoani MSN emoticons iconsMacam Mana Nak Buat Kotak Blockquote + Border

FIRST : Go To Dashboard > Template(Newer Blogger Interface) > Edit HTML

SECOND :Cari code ni:
.post blockquote {
THIRD :Dah jumpa dah?Okey lepastu copy code ni pulak :
     background: url(URL IMAGE);
     border-top: 1px dashed #000000;
     border-left: 1px dashed #000000;
     border-right: 1px dashed #000000;
     border-bottom: 1px dashed #000000;

             dan pastekan di bawah code di step 2.

FOURTH :Eh....!!Janganlah save dulu lek lek ada lagi tu code untuk blockquote yang ni baru code untuk border >>>Click Me<<<
dan pastekan code border ni sebelum code blockquote tadi.Korang pilih je mane2 yang korang suke ok!

FIFTH : Save!

kaoani MSN emoticons icons Macam Mana Nak Buat Dua Cursors Dalam Satu Masa

FIRST : Go To Dashboard > Layout(Newer Blogger Interface) > Add A Gadget > HTML/JAVASCRIPT

SECOND : Copy dan pastekan code ni di ruangan tersebut.
<style type="text/css">body, a, a:link{cursor:url(URL CURSOR), default;} a:hover                                                {cursor:url(URL CURSOR),wait;}</style> 

THIRD : Nak cari URL CURSOR ?Click Here =)

FOURTH :Save!Finish..

kaoani MSN emoticons icons Macam Mana Nak Letak "Alert Message"

FIRST :Ikut step pertama di tutorial kedua

SECOND : Copy dan pastekan code ni:
<script> function MYALERT() { alert("TULIS AYAT KORANG"); } MYALERT() </script>
THIRD : Save.Finish!

Huh!Selesai jugak OPS 3in1 Tutorial..=)
Korang pon kena ingat kalau tak faham ke tak jadik ke cepat2 inform kat FQ tau!







                                                          

Kategori Cursor

Assalamualaikum , guys.Harini feeling FQ bercampur baur sekejap happy sekejap menyempah sekejap letih(yelah FQ tengah puasa sekarang ni).Okey actually guys FQ nak share pelbagai cursor dengan korang cursor artists ade anime pon ade.Jom tengok :

Cursor Biasa-Biasa Je
Multicursor - Diagonal Select 2Multicursor - BusyMulticursor - Help SelectMulticursor - Alternate SelectMulticursor - Diagonal Select
Cursor Justin Bieber

Justin Bieber - BelieveJustin Bieber - Die In Your Arms
Cursor One Direction

Niall HoranZayn MalikLiam PayneHarry StylesLouis Tomlinson
Cursor Berwarna

White Fire PointerBlue Fire PointerPink Fire PointerGreen Fire PointerPurple Fire Pointer
Big Cursor

Orange Design PointerPurple Design PointerOrange Flower PointerSwirly PointerPink Blossom PointerSky Design PointerPinky Design PointerBlue Flower Design Pointer
Hand Cursor

Zombie Hand - Alternate SelectZombie Hand - Link SelectZombie Hand - UnavailableZombie Hand SetZombie Hand - Help SelectZombie Hand - Working In BackgroundZombie Hand - Busy
Bow Cursor

Bright Green Bow TieBrown Bow TieGreen Bow TieBlack Bow TieOrange Bow TieSky Blue Bow TiePurple Bow TieRed Bow TiePink Bow Tie
Boblehead Bunny

Bobblehead BunnyRed Bobblehead BunnyBrown Bobblehead BunnyLime Bobblehead BunnyOrange Bobblehead BunnyPurple Bobblehead BunnyPink Bobblehead BunnySky Blue Bobblehead Bunny
Love Cursor
Valentine's Day Pumping HeartValentine's Day Piercing Arrow HeartValentine's Day Broken HeartValentine's Day Arrow Through The HeartValentine's Day Spinning Arrow Through Heart