☏ Blog Idol ☎

3 Tips Mengurangkan Jerawat


Assalamualaikum , guys.Hari ini FQ nak share dengan korang tips-tips mengurangkan jerawat.Cehhh.... Baru 12 tahun dah sebok cerita pasal tips kurangkan jerawat.Tak adalah FQ share ni pon sebab FQ pernah buat and berjaya tu sebab FQ nak share.

CARA 1 :

Pakai bedak sejuk.Sebenarnya FQ baru je try cara ni tapi FQ tengok sekarang jerawat FQ pon dah kecut sikit.Tapi kalau guna carini korang kena tunggu lama sikit yelah cara tradisional lah katakan.Korang tau tak bedak sejuk tu apa?Tak tau!Issh Issh Issh....Hmmm takpelah meh FQ tunjuk bedak sejuk tu apa ye...


Inilah bedak sejuk yang FQ pakai sekarang.Tengok ni:

Berapa Biji Nak Pakai ? : 1 atau 2 biji sekali
Bila Nak Pakai ? :Waktu malam tapi kalay nak pakai pagi pon boleyh tapi kena basuh awallah sebab takkan nak pergi sekolah or pergi kerja pakai bedak sejukkan?
Murah Ke Mahal ? :Murah je RM 2.90 (seposen pon berkira!)
Nak Beli Dekat Mana ? :Entahla FQ pon tak tau sebab mak FQ yang beli tapi tak silap FQ, mak FQ beli online je.

CARA 2 :

Pakai pencuci muka yang berasakan bahan semulajadi.Jangan pakai pencuci muka yang bila sekali pakai je terus muka jadi elok (pengecualian bagi pencuci muka yang berharga RM 100 ke atas ).Contoh pencuci muka yang elok : Garnier,Pencuci Muka Beras,Safi.Contoh pencuci muka yang tak elok:Olay,
Clean & Clear,Fair & Lovely.Mesti korang pelikkan sebab apa aku tak kasi pakai.Sebabnya ialah.....

                                                      Ada Bahan Kimia
                                              Boleh Menghauskan Kulit Kita.
                                              Boleh Membesarkan Pori Kita.

CARA 3 :

Haaa nilah cara yang paling ramai orang suka buat iaitu picit jerawat.


Kau siap bagi gambar lagi.Sebenarnya cara ni memanglah cara paling paling paling tak berkesan yelah sebab dapat tinggalkan parut adalah.Mesti korang tak cayakan FQ cakap cara ni berkesan.Okey meh sini FQ tunjuk cara-caranya.

Step 1:Picit jerawat tu
Step 2:Ambil sehelai kain dan pulas kain tu sampai hujung di jadi macam sub bunjut adabi.
Step 3:Rendamkan kain tadi dalam air yang suam suam kuku je.
Step 4:Letakkan kain tadi kat jerawat yang korang picit tu.
Step 5:Kalau kain yang korang tuam tu dah sejuk tuam lagi sekali dan taruk kat jerawat korang tu balik sampai korang rasa jerawat tu dah kecik sikit.(Tapi kalau tak kecik lagi pon takpe sebab proses ni kena buat tiap-tiap hari so,korang kena tunggulah)Okey!!!

Selamat mencuba !!!

No comments: