☏ Blog Idol ☎

TUTORIAL:Macam Mana Nak Buat Flash Blockquote (.post-body)

Hmm...dah lama jugakkan farrah tak buat tuto.Hwooahhh....(teserlah kengantukan farrah awal pagi buta nih).Tutorial ni sebenarnya untuk pengguna Pitcure Window tapi untuk yang lain tu farrah tak taula sebab penat farrah cari tuto ni susah gilerrr korang tau tak.Asal bukak tuto flash blockquote sure dia suruh cari code:
.post blockquote
Farrah sampa naik tensionlah semalam.Nasib baik kesabaran farrah masih kental lagi(kental sangaaatlahkan),Farrah cari lagi sampailah farrah jumpa satu blog ni.Barulah farrah dapat bernafas sikit sebab dia dah tahu masalah farrah apa iaitu non code 
.post blockquote
So farrah nak mewarisi ilmu dia dengan mengajari korang pulak(suka hati aq je nak wariskan ilmu orang...hikhikhik).Jom farrah ajar kalau siapa yang tak nak tengok tu pergi http://www.shafou.com/ sure korang menjerit.Tak caye pergilah pergi dekat laman web tu tapi seelok-eloknya jangan tengok sebab nanti kalau ada yang lemah semangat boleh pengsan woaaa..
  1. Go To Dashboard -- Template(Newer Blogger Interface) -- Edit HTML -- Tick Expand Widget Templates.
  2. Cari code ni : 
.post-body
     3. Dah jumpa?Bagus !(Thumbs Up).And Then....Korang Letakkan code -- .post blockquote -- diatas
        code .post-body macam ni:

(Klik untuk lebih jelas)

     4.Lepastu korang copy pulak code kat bawah ni dan pastekan diantara dua code tersebut (.post             
        blockquote / .post-body)
 background: url(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTuv0smiCJCzkV7Oot9fZA2du3EIq30yuVDkn_NmqL-K8-3j3_zHw);border:2px solid  #3bb9ff;solid;colour:#FFFFFF}blockquote:hover {background: url(http://2.bp.blogspot.com/-wpcKbNZMuys/T-7UqtVwcCI/AAAAAAAACXo/35U1JhYTxHY/s400/cikpurple-biru.jpg) repeat right bottom ;border:2px dotted  #0000ff;dashed;}
    5.Tukarkan:
       Merah -- Warna Background Blockquote Sebelum Disentuh
       Oren -- Ketebalan Border Blockquote
       Kuning -- Boleh Tukarkan Kepada Dashed / Dotted / Solid / Bentuk-bentuk border
       Aqua -- Warna Border Blockquote
       Lime -- Background Blockquote Apabila Disentuh
 
     6.Save!

 

1 comment:

D i n said...

owh macam ni :)